lördag, februari 7

Dagens goda nyhet

...är att några forskare tror att den antarktiska shelfisens eventuella kollaps kan ändra jordaxelns lutning.

Det är inte som det i sig kommer döda oss allihop, men det är ju bara en av så många larmrapporter att man drunknar i dem. Jag finner mig ha nån slags, egentligen helt obefogad, övertygelse om att 'det löser sig', det drabbar ändå inte mig...

men om inte alla andra också tänkte så, skulle vi väl gjort något vettigt för att stoppa global uppvärmning för länge sedan?

det blir ju inte bättre av att det finns folk därute som inte ens tror på att den globala uppvärmningen är orsakad av människor, nej, bättre upp, det finns folk som fucking förnekar att den öht existerar.

Ytterligare ett problem är att även människor som tänker som jag, inte verkar medvetna om att de gör det. 'Det löser sig'-attityden börjar gränsa åt en religion, liksom.

Men värst av allt, tror jag, är att 'demokratiska' marknadsekonomier är lamslagna inför att ta tag i sådana här problem. I det kapitalistiska samhällets natur ligger att man bara har incitament att utföra saker som genererar omedelbar vinst, vilket är en bidragande orsak till att rymdprogrammen i världen gått i stå de senaste decennierna. Alla är överens om att mänskligheten måste utveckla rymdfart om hon ska kunna överleva i det långa loppet; men ingen är beredd att lägga pengarna som krävs på det, för det genererar vinst först på lång sikt.

Att ta itu med orsakerna bakom global uppvärmning hade krävt inskränkningar i produktion, och individens rättigheter. Det ena är kapitalismens heliga ko, det andra den västerländska liberalismens. Jämför med ettbarnspolitiken i Kina, visst, den är autokratisk, arbiträr, och orsakar lidande, och västerlänningar formligen öser skit över den, men den var nödvändig för Kinas framtida välfärd. En diktatur som Kina kunde genomföra en sådan reform, oavsett vad folket och marknadskrafterna tyckte om saken.

Det hade aldrig gått i Jänkistan eller Västeuropa.

Så...vad faen ska vi göra?

Min gissning är att politikerna och kapitalisterna kommer sitta och rulla tummarna och låtsas att det regnar tills Bangladesh och Nederländerna sjunkit i havet, polarisarna smält, jordaxeln förflyttats, och regn, tsunamis och åska av förhistoriska magnituder piskar den förbrända, skälvande jorden.

Ain't it sweet?

1 kommentar:

  1. "vad faen ska vi göra?"

    Jag säger som det brittiska syndikalistpartiet.

    One solution: revolution.

    SvaraRadera