fredag, juli 3

Asians: A Case Study

A friend of mine, Alva actually, claim that she thinks grown-up asian women (at least those commonly seen on film and in photography) look like children. It occured to me that I should try to disprove that somewhat by a simple case study. Let's look at, for example, Zhou Xun, who might still be one of the most child-like adult humans currently alive:

Zhou Xun (grownup version):


Zhou Xun (child version):


While there's some similarites, the head-to-shoulders-ratio is vastly greater in the child version, the nose is flatter, the jawline rounder, and the cheeks more puffy. There's quite a difference here.

Also, while Li Xiaolu might be destined to look like sixteen 'til she's fifty, she has apparently lost some puppy fat after she became, y'know, grownup:

Li Xiaolu (teen version):


Li Xiaolu (adult version):


She actually seem to have lost way too much fat nowadays, but that's another issue entirely. And of course it's her problem and not mine, I'm not gonna judge anyone... I just found her hotter with curves :-/

I will now consider it scientifically proven that asian women does not look like children. At least not asian children. It's still possible that they might look like western children (I'm a fan of Gimbutas after all, and thus inclined toward very...liberal...interpretations of known facts), but I considered it improbable, as it seems I generally find asians attractive, but not children. Still, I guess I might be proven wrong. I'm not sure I would like the implications of that...

8 kommentarer:

 1. När jag ritade Ann Coulter sade du någon gång att du gillade asiatiska käkben. Det gör inte jag, eftersom de generellt sett (i alla fall de 'snygga tjejer' man ser) är så... släta och barnsliga :P Ann Coulter må vara fullkomligt vansinnig, men hon har åtminstone ett knöligt, vuxet käkben (och tillhörange gigantiskt adamsäpple...) som gör henne intressant.
  Men nu pratar jag förstås bara om vad som är kul att rita... och gör det under tiden jag ritar på ett par soldyrkande kineser med glödande, omöjliga fjantasyögon. Så jag ska nog inte säga något.

  SvaraRadera
 2. det verkligt snygga med asiatiska drag är deras -kindben- (ja, och ögonen då). Käkbenen brukar inte vara dumma de heller, men kindbenen...åh gud. *lätt fetisch*

  Och vad som är kul att rita har jag väl ingen egentlig aning om. Utöver porr, då. Påfallande många tecknare verkar ju gilla det...

  SvaraRadera
 3. Du, Ola... Om du kollar så sade jag att jag tycker att de ser ut som 13, inte 3. :P

  Sedan skrev jag också "alla kinesiska/japanska kvinnor man ser på film och på foto", ett väldigt medvetet drag eftersom jag känt kinesiska och taiwanesiska kvinnor i verkligheten som inte alls sett ut som om de vore minderåriga. Det verkar alltså mer hänga på att de kinesiska/japanska kvinnor som _anses vackra_ ser ut som halvvuxna pubertetsoffer.

  SvaraRadera
 4. http://www.blike.net/files/frontimage/Bio_WangFei_Front.jpg

  Här är ett exempel på en kinesiska som _inte_ ser ut som 13. Och, mycket riktigt, den enda (än en gång medieporträtterade) kinesiska kvinna jag hittills sett som jag kunnat se som en potentiellt sexig varelse.

  SvaraRadera
 5. Mjae, du sade bara att de ser ut som barn, du specificerade faktiskt ingen ålder :)

  Sedan -fattade- jag givetvis att du menade 13 och inte 3, men jag hade en så rolig bild på toddler-Zhou Xun att jag valde att ignorera det i ironins namn :D

  Wang Fei ja...hon hade en huvudroll i min och JoelSofias typ kollektiva filmfavorit Chungking Express...jag borde nog tvinga dig att se den nån dag. Jag gillar henne givetvis, men såklart finner jag henne vara bland de -minst- heta av alla asiatiska kändistjejer :)

  Zhao Wei har också väldigt låg teen-faktor imo. Gong Li och Maggie Cheung med, men de är ju 40+:are, så de räknas kanske inte.

  Men som kanske framgår av inlägget kan jag också tycka att många asiatiska kvinnor har nån slags teen-grej going för sig. Det är väldigt sällan de ser ut som om de verkligen -vore- tonåringar, dock, och det är en stooor skillnad där. Jag tycker mig tex ha påvisat att Li Xiaolu såg mycket mer ut som en tonåring när hon, well, var en, än vad hon gör nu ;)

  SvaraRadera
 6. Nja, jag håller inte med. Visst ser hon äldre ut på den senare bilden, men fortfarande långt ifrån vuxen. Och jo, jag specificerade faktiskt åldern som 13, men det är ju svårt att kolla eftersom bilden jag kommenterade på verkar ha försvunnit från Facebooks yta. ;)

  Zhao Wei tycker jag fortfarande har hööööög teenfaktor.

  Jag antar att jag helt enkelt gör kopplingen extrem smalhet/okurvighet+babyface=nonfuckable. Och jo, jag tycker att alla exemplen du tagit ser ut som faktiska tonåringar, och hur hett jag än kan tycka att det är när 25-åringar låtsas vara 15 så är riktiga tonåringar helt enkelt inte sexiga.

  Min slutsats är (inte så förvånande kanske) att det "asiatiska" idealet är baserat på att kvinnor ska vara så ovuxna och ofarliga så möjligt, små, lätthanterliga och leende. Nott hott.

  Vill än en gång understryka att de (ok, tre) kvinnor från den delen av världen jag känt i mitt liv inte alls varit som de babyface-var-är-mina-former-kvinnor som visas upp i media och dyrkas som sexgudinnor. En av dem var en ofarlig fnitterdocka, men det skyller jag mer på att hon var brudig än på var hon kom ifrån. Naturligtvis så var det hon som alla så kallade asienfetishister klängde på. Go figure.

  SvaraRadera
 7. Vilka asiatiska kvinnor dyrkas som sexgudinnor? Jag måste ha missat dem :)

  jag är också förbryllad över vart f-n Facebook-bilden på Li Xiaolu och tillhörande diskussion tog vägen...

  I övrigt...what can I say? Jag kan kanske känna att det -västerländska- idealet för hur asiatiska kvinnor ska se ut är som du beskriver det pretty much, medan det -asiatiska- idealet för hur asiatiska kvinnor ska se ut nog inte vilar på det elementet mycket mer än vad det gör för västerländska kvinnor (Japan undantaget). Vilket inte vill säga så lite, förstås...

  Annars är det väl en smaksak, I guess. Jag tycker asiatiska kvinnor är vackra på sina egna premisser och har såå fantastiska anletsdrag; underbara ögon, vackert hår, fina käklinjer och kindben, söta näsor, trevliga ansiktsformer...det må vara hänt att det får dem att se ut som 13, I really don't know. Jag brukar föredra när de faktiskt har -former-, dock; hela den här diskussionen startade ju för att jag tyckte Li Xiaolu blivit för spinkig, liksom. Så babyface; yay! Men smalhet/okurvighet? Not so hot...

  SvaraRadera
 8. Zhou Xun och Li Xiaolu är ju typ Kinas motsvarigheter till Hollywoods Natalie Portman och Alexis Bledel (den västerländska kvinnliga skådis vars utseende jag är mest svag för och som killar alltid blir lite dissade om de nämner i en "hottest actress"-tråd på ett filmforum med kommentarer som "eww, she looks like a child"). De har alla en tendens att se ut som tonårstjejer eller rentav äldre barn, men långt ifrån alltid, beror mycket på hur de är stylade. Visst, sen är Zhou Xun född 76 och lyckas ändå se nästan lika ung ut som de amerikanska tjejerna födda 81, men that's asians for you. I "Suzhou River" från 2001 spelar Zhou Xun båda huvudrollerna, flickan Moudan och den unga kvinnan Meimei, och skillnaden i hur pass vuxen hon ser ut är stor, inte helt lätt att se att det är samma skådis faktiskt.

  Jag tycker det finns lika många exempel på vuxna kvinnliga Hollywoodskådisar som ser ut som tonåringar som vuxna kvinnliga asiatiska skådisar som gör det. Koreanska kvinnliga skådisar ser nästan alltid mogna ut, såvida de inte ska föreställa tonåringar (då brukar de dessutom faktiskt vara tonåringar, till skillnad från i Hollywood), och jag tycker nog att detsamma gäller för filmer från andra asiatiska länder också. Gong Li och Maggie Cheung må vara 40+ nu, men när de var mellan 20-30 år gamla såg de ut att vara just i den åldern. Cheung var 20 år och toksöt i sin debutfilm men hade inte högre teen-factor än skådisarna i Beverly Hills 90210 eller Dawson's Creek. Zhang Ziyi ser lite ut som en tjej i yngre tonåren i Zhang Yimous "Vägen hem" från 1999 där hon var 20 men förmodligen skulle föreställa lite yngre, men hon gör det inte alls nu när hon är 30.

  SvaraRadera