torsdag, juni 11

Ella Bohlin och feminismen

Det är lite ironiskt. Så fort jag personröstat på Per Gahrton går han ut och meddelar att han aldrig avsåg att bli personröstad på, praktiskt taget - och därtill kläcker han ur sig någonting jag verkligen inte håller med om.

Gahrton menar alltså att Bohlin är ett sorgligt offer för patriarkatet eftersom hon får sin absurt högavlönade post i EU-parlamentet tagen av Alf Svensson. Den för mig okända Louise Persson har en annan uppfattning i frågan, emellertid. Hon menar att Bohlin blev utröstad för att hon är ännu mossigare än Alf Svensson, om nu något sådant överhuvudtaget är möjligt. Alliansfritt Sverige har en tredje teori, som sannolikt ligger närmast sanningen, jag citerar:

"De kristdemokratiska väljarna visade tydligt att de inte vill ha en företrädare som är stockkonservativ men ser ung ut på ytan, utan även en som ser ut att tycka det han tycker, bla. att gudlösheten i Europa är ohållbar - den ständigt bronzade Alf Svensson".

Och well...alltså, Gahrton är inte utan poänger, hela idén att de smått övernaturligt mossiga Kristdemokraterna skulle sätta en (förhållandevis) ung kvinna högst upp på valsedeln kan tyckas bisarr, men precis som resten av högern har de ju gjort sitt bästa för att framstå i en så sympatisk dager som möjligt och sopa sitt partis alla sumpmiffon under mattan. Men att Bohlin skulle varit offer för nån sorts patriarkal komplott och blivit nedröstad enkom för att hon är kvinna, och ung? Ja, det är förstås möjligt, det är KDs väljare vi talar om, men var det inte bäst som skedde i så fall? Ella Bohlin är liksom så illa att jag hade lagt en röst emot henne om jag kunnat.

Hon har valkampanjen igenom lagt allt krut på att anta populistiska och okontroversiella ståndpunkter i frågor jag inte överhuvudtaget kan tänka mig att KDs väljare bryr sig om. Vilken 75-åring kärring ger ett jota för hur mycket horor de har i Nederländerna, liksom? Men mossigheten har krupit igenom, med start i avslöjandet att Bohlin är kreationist, och hennes sanslöst dåliga argumentationer har inte direkt gjort saken bättre. Vi talar här om en person vars parti inte tycker att bögar ska få gifta sig.

Det här klippet var nog hennes absoluta bottennapp:Här lyckas hon till att börja med skjuta hela sin partiallians i foten genom att anklaga Piratpartiet för att vara för knark och prostitution eftersom de kanske, observera emfasen, går med i den liberala ALDE-gruppen i EU-parlamentet. Noteras kan ju då att KDs buksyskon Folkpartiet och Centern redan sitter i ALDE, och har gjort så i åratal. Själv delar Bohlin partigrupp med de sympatiska herrarna Berlusconi och Sarkozy.

Sedan har vi hela moralpanikbiten då: "Det finns drogliberaler i ALDE! Omfg! Noes! Huu så hemskt!".

Men bäst är hennes paradargument mot prostitution: "Jag tycker inte att prostitution ska vara ett dagligt inslag i samhällsbilden".

Jag vet inte...den svenska sexköpslagen är väl ganska sund, och att exportera den till EU kunde således vara en idé, även om det självfallet aldrig kommer att hända.

Men att ge den uppgiften åt en kvinna som försvarar den lagen på moralistiska grunder...

Jag kan kanske känna att det hade varit lämpligare att, y'know, låta folk som faktiskt förstår den humanitära dimensionen av problemet hantera hela saken.

Det är klart att det behövs mer kvinnor i politiken, men om de är värdekonservativa, moralistiska sumpmiffon kan de gott stanna hemma. Jag vågar inte uttala mig om huruvida feminism överhuvudtaget är förenligt med konservatism, men värdekonservativa är iallafall de sista människorna på jorden jag skulle sätta att driva feministiska frågor. Det skulle möjligtvis vara religiösa fundamentalister då, och Kristdemokraterna är ju inte...tja...alltså...

No hard feelings Gahrton, men du kanske inte ska skrika "misogyni!" i varenda sammanhang där kvinnor blir undanskuffade. Då har vi ju snart en situation där folk som Sarah Palin kan härja with impunity, och det önskar sig ingen av oss.

5 kommentarer:

 1. Eftersom hon nu inte blev vald kan vi ju skratta gott åt det hela. Intervjun var ganska underhållande också (jag ser inte så mycket svensk TV här i Taiwan, så det här är första gången jag ser någon av dem utöver foton).

  SvaraRadera
 2. "Vilken 75-åring kärring ger ett jota för hur mycket horor de har i Nederländerna, liksom?"

  Underskatta aldrig de konservativas vilja att förfasas över sådant som de aldrig stött på i verkligheten.

  SvaraRadera
 3. Det är förstås helt sant....

  SvaraRadera
 4. Tack för din röst Ymir, om jag hade blivit inröstad utan kampanj skulle jag förstås accepterat väljarnas vilja och åkt till Bryssel. Om om Alf Svensson blivit inröstad utan kampanj skulle jag inte sagt flasklock! Inte heller om kd satt honom högst på listan. Men att, som en del kommentatorer, behandla Alf S som om han var en outsider som lyckats ta sig in i EU-parlamentet mot partiledningens vilja är löjligt. Har man varit med ett tag i politiken är det solklart att Alf S medverkade i ett taktiskt trixande som gick ut på att utnyttja Ebba Bohlins unga och kvinnliga profil samtidigt som man egentligen ville ha in Alf S. Det var ett bedrägeri mot väljarna - och mot Ebba Bohlin. Alf S är en mästare i sådant trixande, han kom ju in i riksdagen en gång på en centerlista, sedan ställde han upp som förstanamn i samtliga valkretsar i ett riksdagsval för att lura alla väljare i hela landet att tro att de kunde få just honom till "sin" lokala riksdagsledamot. Jag gillar naturligtvis inte Ebba Bohlins kristna fundamentaltism och moraliska konservatism. Men jag faktiskt att hon drivs av en ideologisk övertygelse. Det var länge sedan jag trodde det om Alf Svensson, en person som tacksamt låter sig matchas av Wachtmeister och Leif GW, två herrar som har sina för- och nackdelar (LGW är en lysande författare)- men som absolut säkert inte har ett dugg gemensamt med något som avlägset liknar en kristdemokratisk ideologi. Om man låter politik förfalla till rent taktiserande är det förvandlas demokratin till en ren fars. Det tänkar jag inte stillatigande medverka till.

  SvaraRadera
 5. Hmm...du tänker alltså i banorna av att KD lockade sina kärnväljare via Alf Svensson, men dessutom plockade -nya- röster från andra håll genom att lansera Ella Bohlin? Isåfall kan man ju lugnt säga att de svek sina väljare också, det håller jag med om. Det verkar onekligen skumt att Svensson hade en hel personvalskampanj going on om han verkligen inte hade för avsikt att bli vald. Visst tycks det lite lumpet, jag skulle bara inte vilja tala om det i termer av en direkt -konspiration- mot Bohlin, även om det framstår som olyckligt i ljuset av patriarkatet.

  Jag menar givetvis inte att Bohlin är en dålig människa, liksom de allra, allra flesta politiker tror hon säkert hårt på det hon gör...jag personligen råkar bara tycka att det hon gör är dåligt, dåligt.

  Visst bör politik inte förfalla till rent taktiserande, men är det inte egentligen vad det gör inför varje riksdagsval, då S och M med alla till buds stående medel försöker fiska så mycket röster som möjligt?

  Eller okej, de skickar inte reklam till hem för utvecklingsstörda, vilket jag hört att Sverigedemokraterna gör...det är väl nån form av lågvattenmärke.

  I vilket fall, stort tack för din kommentar, ställer du upp i nästa val finns det risk att jag röstar på dig då också :D

  SvaraRadera